Περιμένοντας τον κτηνίατρο…

Μετά την αιφνίδια επιστολή προς το Χελιδόνι από έναν κάτοικο της Κάτω Ραχούλας, τον αξιότιμο κύριο Γεώργιο Αγροίκο, την οποία δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος και ενώ το συμβούλιο της σύνταξης μέσα στην πληθώρα των γεγονότων που είχαμε κατά την εβδομάδα που μας πέρασε είχε σκοπό να σας παρουσιάσει ένα καυτό θέμα, λάβαμε από τον κύριο Αγροίκο ένα νέο γράμμα διαμαρτυρίας για τα επικείμενα ευρωπαϊκά μέτρα που απειλούν την υγεία των κοπαδιών της υπαίθρου. Χάριν της αντικειμενικότητας θεωρήσαμε πρέπον να διενεργηθεί έρευνα κατά πόσον όλα τα όντως γνησίως και ειλικρινώς αναφερόμενα εις την επιστολή πράγματι έγιναν ή αποτελούν αποκυήματα της ιδικής του φαντασίας ή και άλλων συνενόχων χωρικών που έχουν ενωθεί ως ένα περιθωριακό μέρος της κοινωνίας μας και κάνοντας επεισόδια προσπαθούν απλώς να προβάλλουν τους εαυτούς των. Για αυτό και αποστασιοποιηθήκαμε διά ολίγον από τους τολμηρούς ως και βλάσφημους θα μπορούσε να πει κανείς ισχυρισμούς των και διενεργήσαμε εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα. Σας παραθέτουμε όμως αυτούσια χωρίς μοντάζ την δεύτερη επιστολή του κυρίου Αγροίκου προς το Χελιδόνι :

 

Αγαπητή σύνταξη

Σου γράφω για κάτι που δεν μπορώ να το ψελλίσω και που δεν ψυλλιάζεσαι εσύ και όλος ο ντουνιάς. Τα πρόβατά μου και τα μάτια μου. Θα μου τα κάνουν όλα κουκλοθέατρο και πάω να τρελαθώ. Έμαθα από φίλους του χωριού ότι κάτι θα κάνουν στα αρνιά και στα ερίφια του χωριού κάποιοι ξένοι κάτι σαν μπόλι που θα το δίνουμε στο αρνί υποχρεωτικά λόγω εντολής και εφαρμογής νέου νόμου από την Ευρώπη. Το μπόλι δεν είναι για αντιμετώπιση κάποιας ζωικής αρρώστιας στα αρνιά μας αλλά είναι κάτι περίεργο. Όπως μου εξήγησε ο ανιψιός μου ο Περικλής που έχει σπουδάσει το παιδί Ηλεκτρονικός μόλις το ζώο το καταπιεί αυτόν τον σβώλο μετά από μέρες βγάζει μέσα του ένα ηλεκτρονικό κάτι σαν μπιμπίκι που δεν κατάλαβα τι ακριβώς γίνεται. Στην αρχή νόμισα ότι θα είναι για καλό σκοπό. Να ακούγεται το βέλασμα των αρνιών στο τρανζίστορ που έχω για να ξέρω που είναι να μην ανησυχώ για λύκους και τέτοια έξω στα βοσκοτόπια. Βέβαια τα αρνιά μου να αποκτήσουν το κάθε ένα ραδιογωνιόμετρο μες στα σπλάχνα τους δεν μου πάει για καλό χατίρι. Και με το ζόρι. Αυτό και αν είναι μπόσικο. Ήρθε και πρέπει να γίνει άμεσα. Όποιος ζωοτρόφος δεν το εφαρμόσει θα έχει να κάνει με την ανωτέρα κυβέρνηση σωτηρίας της ευρωζώνης.
Ξέρεις αν αυτά λέγονται για φόβο μας ή είναι πράγματι έτσι; Πες μου εσύ στην Αθήνα τι ακούς; Είδες τίποτε στο γυαλί; Εδώ στο χωριό δεν ξέρουμε τι να κάνουμε να χαρούμε ή να πενθήσουμε. Περιμένουμε όλοι τον κτηνίατρο να γυρίσει από το ταξίδι που έχει πάει. Και αν αυτό επεκταθεί και σε άλλα ζώα; Δεν τολμώ να σου πω και να καταγγείλω και τυχόν άλλες υποψίες που μου φέρνει ο νους. Και καταλαβαίνεις τι φρικτό εννοώ. Και γιατί ο νόμος αυτός να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά με ποινή απόλυσης από την κοινότητα σωτηρίας; Μήπως σκέπτομαι πονηρά; Άσε που γιατί να γίνεται μόνο στα κατσίκια και στα πρόβατα; Είχαμε τα γελάδια και τα τρελάνατε χρόνια πριν. Φαγώσιμα ήταν. Τώρα πιάνουνε στο στόμα τους τα ρίφια και τα πρόβατα. Φαγώσιμα είναι και αυτά. Δεν κάνω άδειες κρίσεις. Και τα άλλα πολλά αξίζουνε και ας μη τρώγονται όμως πρέπει να στο καταγγείλω. Ανησυχώ βεβαίως και για τα άλλα τα ζωντανά και θα πρέπει να προλάβουμε τέτοια κακά μην εξαπλωθούν στο χωριό αλλά και στην πόλη. Εσείς εκεί οι πολλοί για δεν μιλάτε προς τον κοινοβούλιο ; Αλλά εσείς ούτε μεταξύ σας δεν μιλάτε. Κάντε όμως κάτι για αυτό εσείς οι γραμματιζούμενοι για να έχετε και καλό συχώριο. Τελευταίο και πολύ σημαντικό σου αναφέρω εμπιστευτικά ότι το χωριό θέλει να προωθήσει τον κτηνίατρο στην Βουλή για βουλευτή...
Ο Ντάκος, το γαϊδούρι μου, ο Ντουγρού και τα άλλα άξια να ζουν αθώα ζωντανά σας χαιρετούν. Το χωριό ειδικά μόλις έλαβε γνώση της δημοσίευσης της πρώτης επιστολής μου στο περιοδικό έλαβε μεγάλη χαρά και σας χαιρετά και αυτό.
Κάντε όμως κάτι…
Μετά τιμής
Γιώργης Αγροίκος
Προσωπικά δια εσένα
Υ.Γ. 1 Σου εκμυστηρεύομαι τους πραγματικούς μου φόβους. Η κυβέρνηση της ευρωζώνης αντιλαμβάνεται τι κάνει; Σύμφωνα με καλούς επιστήμονες το αγκίστρι που βάζανε στα αυτιά των ζώων έκανε την δουλειά του για το αναγκαίο μαρκάρισμα των ζώων. Το παραπάνω τι το θέλουνε;
Υ.Γ. 2 Σε προσκαλώ στο οξυγόνο του χωριού μου όποτε σου επιτρέψουν οι περιστάσεις μακριά από την κλεισούρα της Αθήνας. Θα ξανανιώσεις…
Μόλις λάβαμε την επιστολή και με έρευνα που διενεργήσαμε συλλέξαμε σχετικά με το αναφερόμενο θέμα τις εξής εκπληκτικές πληροφορίες :
Έρχεται η σειρά και των νοημόνων αιγοπροβάτων ........
Μικροτσίπ στα αιγοπρόβατα
Τα ζώα μόλις γεννηθούν θα καταπίνουν έναν ηλεκτρονικό σβόλο, στον οποίο θα είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, ενώ άλλα θα προστίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τουςΕως το τέλος του 2010 απαιτεί η Κομισιόν να εφαρμοστεί το μέτρο του μικροτσίπ στα αιγοπρόβατα για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Εναν "ηλεκτρονικό σβόλο" που περιέχει μικροτσίπ θα καταπίνουν τα αιγοπρόβατα μόλις γεννηθούν και θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή μέχρι τη σφαγή. Μόλις ο σβόλος μπει με την τροφή στο ζώο -σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών- θα απελευθερώνει μικροτσίπ, στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία της ταυτότητάς του, πού και πότε γεννήθηκε, σε ποια φάρμα, σε ποια περιοχή, ενώ στην πορεία θα προστίθενται πληροφορίες για τυχόν ασθένειες που θα περάσει, την αναπαραγωγική του δραστηριότητα κ.λ.π.
Μέχρι το τέλος το χρόνου όλα τα κοπάδια πρέπει με απαίτηση της Ε.Ε. να σημανθούν ηλεκτρονικά, διαφορετικά οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις. Οι τελευταίοι όμως ζητούν από την πολιτεία να πληρώσει αυτή το κόστος για την αγορά των ηλεκτρονικών σβόλων, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως τα ενώτια στο αυτί είναι αρκετά και δεν χρειάζεται επιπλέον σήμανση.
Με πρόσφατή εγκύκλιό του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τις νομαρχίες πως η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2010, αλλά αρκετές χώρες δεν προχώρησαν τη διαδικασία και το μέτρο ατόνησε. Η ΕΕ όμως επανήλθε και καλεί τους κτηνοτρόφους -μέσω των νομαρχιών- να προμηθευτούν άμεσα τους ηλεκτρονικούς σβόλους.
Μάλιστα, η εγκύκλιος τονίζει ότι η σήμανση πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά για όλα τα ζώα που γεννήθηκαν μετά την 1/1/2010 (ενώ δεν είναι υποχρεωτική για όσα γεννήθηκαν μέχρι τις 31/12/2009) και σημειώνει πως όσοι δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με κυρώσεις, όπως περικοπή των επιδοτήσεων, των εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και απαγόρευση σφαγής του ζώου.
"Το κόστος της σήμανσης είναι δυσβάσταχτο για τον κτηνοτρόφο, αφού κάθε σβόλος στοιχίζει περίπου 6 ευρώ, ενώ επιπλέον πρέπει ο κτηνοτρόφος να προμηθευτεί τη συσκευή ανάγνωσης και φόρτωσης δεδομένων (σκάνερ) και τον πομποδέκτη. Πρέπει να αναλάβει η πολιτεία το κόστος, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης", είπε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος.
Αντίθετη ωστόσο με την ηλεκτρονική σήμανση είναι η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καμπούρης, υποστηρίζει πως "η σήμανση με τα ενώτια (σ.σ. σκουλαρίκι στο αυτί) είναι αρκετή και διασφαλίζει το ζώο, ενώ προστατεύει και τον καταναλωτή".
Πληροφορίες από την ΕΕ αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2011 και δεν θα δοθεί καμία επιπλέον παράταση.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 3/6/2010
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&;subid=2&pubid=14246953#

Καππαδόκης http://toxelidoni.blogspot.com/2010/07/3-11-2010.html